Duizeligheid

Duizeligheid en zijn verschillende vormen

Er zijn vele verschillende soorten duizeligheid. De duizeligheid die wij kunnen behandelen is de BBPD en duizeligheid die vanuit de nek komt (nummer 1 en 2). Hieronder kunt u lezen wat de verschillende soorten duizeligheid zijn.

  1. BPPD (Benigne paroxismale positieduizeligheid): deze duizeligheid ontstaat door de kristalletjes in het evenwichtsorgaan. Wanneer deze begint te zwerven ervaart u draaiduizeligheid. U ziet dan letterlijk de wereld draaien. Wanneer de kristalletjes zijn gedaald verdwijnt de draaiduizeligheid. Er zijn verschillende technieken om deze draaiduizeligheid aan te pakken. Een van de manoeuvres is de ‘Epply manoeuvre’.
  2. Cervicogene duizeligheid: bij dit soort duizeligheid wordt ervan uitgegaan dat de duizeligheid uit de nek komt. We zien dit met name voorkomen bij mensen die een nektrauma hebben gehad, artrose in de nek of zelfs te langdurig in dezelfde houding zitten. De informatieoverdracht van de structuren in de nek geven informatie aan het evenwichtsstelsel. Wanneer er een overprikkeling aanwezig is van de structuren in de nek kan er dus een duizeligheid ontstaan. Deze duizeligheid kan minuten tot uren duren en is vaak aanwezig in de combinatie met nekpijn.

 

  1. Neuritis vestibularis: deze duizeligheid wordt gezien als een vorm van neuropathie. U ervaart continu heftige draaiduizeligheid in combinatie met vegetatieve verschijnselen (misselijkheid met mogelijk de combinatie van braken). Er treedt hier geen uitvalsverschijnselen bij op. Deze duizeligheid dooft meestal na enkele dagen tot weken uit.
  2. Ziekte van ménière: dit is een vorm wat bestaat uit aanvallen van draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen (tinnitus) en duurt ongeveer 20 minuten tot enkele uren. De oorzaak ligt vermoedelijk bij een toename van het endolymfe in het vistibulocochleaire apparaat. Dit betekend dat er sprake is van een niet goed werken binnenoor. De aandoening begint aan 1 oor.
  3. Vestibulaire migraine: mensen ervaren hierbij draaiduizeligheid met een voorgeschiedenis van migraine. De migraine hoofdpijn kan zich voor tijdens of na de duizeligheid ontwikkelen maar komt in sommige gevallen ook niet voor.

Herkent u BPPD of cervicogene duizeligheid? Dan kunnen wij u helpen. Plan uw afspraak bij Move Together fysiotherapie in Den Bosch/Empel.