VKB letsel

Revalidatie na een voorste kruisband reconstructie

De voorste kruisband is een band van bindweefsel wat hecht aan het onderbeen (tibia) en bovenbeen (femur) en heeft als functie het voorkomen van naar voren schuiven van het onderbeen tijdens strek bewegingen van de knie en voor extra stabiliteit tijdens rotatie bewegingen.

Wanneer een ruptuur van de voorste kruisband ontstaat komt dit het meeste voor tijdens lopen waarbij de knie in bijna volledige strekking bevindt. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens contactmomenten (tijdens een duel met voetbal) als geen contactmomenten (wegdraaien tijdens een voetbalwedstrijd). Bij 75% van de patiƫnten wordt dan ook een knap vermeld tijdens het traumamoment. 56% van de patiƫnten die een ruptuur aan de voorste kruisband oplopen is geen contact geweest. Uit onderzoek blijkt dat het risico op een ruptuur van de voorste kruisband drie keer hoger ligt bij vrouwelijke atleten dan bij mannelijke atleten. De fysiotherapeutische revalidatie na een voorste kruisband reconstructie moet meteen worden gestart om terug te keren tot gewenst niveau van activiteiten. Om terug te keren tot dit gewenste niveau moeten de postoperatieve complicaties zoals krachtsverlies, instabiliteit en stijfheid aangesproken worden binnen de fysiotherapeutische revalidatie. De interventies die worden toegepast binnen deze revalidatie zijn krachttraining voor de heup en knie (quadriceps, hamstrings, gluteus maximus/medius en de gastrocnemius), proprioceptietraining, looptraining, core-training, mobilisatie ter vergroting van de range of motion en stabiliteitstraining. De totale revalidatie duurt 12 maanden om volledig terug te keren tot sportniveau.

Heb jij een voorste kruisband reconstructie gehad of moet jij revalideren zonder operatie te hebben gehad? Wil jij revalideren om weer zo goed mogelijk je sport uit te kunnen voeren? Maak dan een afspraak bij Move Together fysiotherapie in Den Bosch/Empel.