De meniscus

De meniscus is een kraakbeenvormige schijf wat zich in de knie bevindt. Bij buigen zorgt de meniscus voor dat de druk wordt verdeeld tussen het onderbeen (tibia) en het bovenbeen (femur). Helaas kan dit schijfje scheuren door sport of zelfs door slijtage. In sommige gevallen opereren ze dit en moet je daarna revalideren bij de fysiotherapeut maar vaker wordt gekozen voor een conservatief beleid. Met andere woorden: revalideren binnen de fysiotherapie zonder een operatie te hebben gehad.

Maar wat merk je eigenlijk als iets aan de hand is met de meniscus van de knie?

  • Vaak ervaar je pijn met activiteiten in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan lopen en/of traplopen
  • Soms is er vocht aanwezig
  • Er kan een knap in de knie worden gevoeld en gehoord
  • Soms kan een stukje meniscus ook los zitten. Dit zweeft dan los in het gewricht. Als dit stukje klem komt te zitten tussen de gewrichtsspleet van de knie kan de knie wel is op ‘slot’ zitten. De knie kan dan niet meer goed gebogen en/of gestrekt worden.

U heeft te horen gekregen dat de meniscus kapot is. Maar wat nu?
Of er dus wordt gekozen voor een operatie of conservatief beleid in beide gevallen is revalidatie binnen een fysiotherapie setting een belangrijk onderdeel. Revalideren zal altijd gekoppeld zijn aan een doel. Uw doel staat centraal!
Revalideren zal met name bestaan uit oefentherapie. We richten ons met name op coördinatie (stabiliteit en balans), uithoudingsvermogen en kracht van de knie. In een later stadium richten we ons verder op de snelkracht en explosiviteit van de knie. De knie moet weer 100% belast kunnen worden zonder belemmeringen!

Revalideren binnen onze fysiotherapie praktijk met daarbij een oefencentrum van maar liefst 400m2 in Den Bosch / Empel zijn uw doelen binnen handbereik.
Plan uw afspraak bij Move Together fysiotherapie in Den Bosch/Empel.