Recept bananenbrood

Bananenbrood recept

Met een bananenbrood kan je alle kanten op. Het kan een verantwoord tussendoortje zijn maar door het recept wat aan te passen kan het ook als toetje of lekkernij gebruikt worden. Je kan het beslag ook in cupcake vormpjes doen zodat ze makkelijk als ontbijt zijn.

Een bananenbrood bestaat zoals het woord het al zegt uit bananen maar ook uit een meel/bloem soort en ei of ei vervanger voor de plantaardige variant. Met de meel soorten kan je ook variëren. Je kan hiervoor bijvoorbeeld havermout/ havermeel gebruiken, maar ook bijvoorbeeld amandelmeel, speltbloem of combineer er 2 met elkaar.  

Om het bananenbrood meer eiwitrijk te maken kan je er ook een scoop plantaardige of normale eiwitpoeder doorheen doen.

Ik deel nu een recept van mijn lievelings versie. Ik maak ‘m vaak in het weekend en dan kan ik iedere dag een plak meenemen naar werk. Deze versie is geheel plantaardig.

Boodschappenlijst plantaardig bananenbrood

  • 200 gram speltbloem
  • 4 bananen
  • Flinke scheut kaneel
  • 100 gram blauwe bessen
  • 60 gram dadels
  • Kleine lepel vanille extract
  • 1 theelepel bakpoeder of baking soda
  • Flinke scheut amandelmelk
  • Ei vervanger: 2 theelepel baking soda en 2 theelepel appelazijn

Houdt 1 banaan apart voor het eind, deze komt bovenop de cake. Week de dadels ongeveer 10 minuten in warm water zodat ze zacht worden. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  • Doe de drie bananen in de keukenmachine en mix ze tot een fijn beslag
  • Voeg de dadels, kaneel en het vanille extract toe en mix weer door elkaar
  • Voeg het havermeel toe en mix weer door elkaar
  • Pak nu een apart bakje voor het maken van de ei vervanger. Doe eerst de baking soda hierin en voeg dan de appelazijn toe. Dit gaat schuimen en roer het nog goed door elkaar. Voeg dit nu toe aan het beslag.
  • Voeg de blauwe bessen toe en roer met een lepel nu alles goed door elkaar
  • Doe een bakpapier in een cakevorm en giet het beslag hierin
  • Snij nu de laatste banaan doormidden en leg ‘m bovenop het beslag in de cakevorm en druk dit een beetje aan
  • Bak het bananenbrood nu 45 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden

 

 

 

Auteur

Marleen

Marleen

Ik ben Marleen en ik ben werkzaam als fysiotherapeut.