Kikkererwten, wat zijn het en waarom zijn ze gezond?

Kikkererwten, wat zijn het en waarom zijn ze gezond?

Steeds meer mensen kiezen voor het eten van meer groentes, het minder eten van vlees en/of vis, vegetarisch eten of geheel plantaardig eten. In deze ontwikkeling worden ook de peulvruchten meer benut. Maar wat zijn peulvruchten nu eigenlijk en wat valt hier allemaal onder? We kunnen peulvruchten in de volgende 3 categorieën verdelen: erwten, bonen en linzen.

Onder erwten vallen: groene erwten, groene spliterwten, kikkererwten, grauwe erwten en kapucijners.
Onder bonen vallen: witte bonen, bruine bonen, kidneybonen, zwarte bonen, lima bonen, pronkers, kievietsbonen en oogbonen.
Onder linzen vallen: Groene linzen, rode linzen en franse berg linzen.

Kikkererwten zijn van origine eetbare zaden en vallen dus onder de peulvruchtenfamilie. Peulvruchten zijn uniek in vergelijking met andere plantaardige voedingsmiddelen omdat ze een hoger proteïne gehalte bevatten. Met 75 gram peulvruchten vervang je 100 gram vlees.

Naast het hoge eiwitgehalte is het ook een bron van voedingsvezels, onverzadigde vetten, vitamines en mineralen. Denk aan bijvoorbeeld ijzer, magnesium, kalium en vitaminen B.

Verschillende onderzoeken ondersteunen de inname van kikkererwten in relatie tot gewichtsbeheersing, glucose- en insulinerespons en hart- en vaatziekten. Het bevat namelijk langzame koolhydraten waardoor je bloedsuiker niet snel stijgt. Het is bekend dat een teveel aan snelle koolhydraten lijdt tot toename van gewicht, cholesterol en bloeddruk. En de langzame koolhydraten zorgen er ook voor dat je langer verzadigd bent. 

In de westerse cultuur wordt de consumptie van kikkererwten met name gedreven door hummus. Hummus is een dip of spread gemaakt van gekookte, gepureerde kikkererwten, vermengd met tahin, olijfolie, citroensap en kruiden.

Hummus heb je in veel verschillende smaken zoals bijvoorbeeld pikante hummus of hummus met gegrilde groenten. Het is heerlijk op een cracker of boterham maar ook bijvoorbeeld als dressing (aangemaakt met water) door een salade.

Je kan je kikkererwten ook bv roosteren in de oven en als snack eten, rauw door de salade eten of mee pureren door je groenten soep! Hier zullen nog meer recepten over volgen.